Аржентина официално обяви в петък, че няма да се

...
  Аржентина официално обяви в петък, че няма да се
Коментари Харесай

Държавата световен шампион каза НЕ на БРИКС

 

Аржентина публично разгласи в петък, че няма да се причисли към блока на разрастващите се стопански системи БРИКС, оповестява АП. Това е последната трагична смяна във външната и икономическата политика на новия крайнодесен популистки президент на Аржентина Хавиер Милей, съобщи Нюз.бг.

В писмо, адресирано до водачите на членовете на алианса Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, Милей декларира, че моментът не е подобаващ Аржентина да се причисли като пълновръстен член. Писмото е с дата преди 22 декември, само че е пуснато от аржентинското държавно управление в петък, последния работен ден на 2023 година

Припомняме, че Аржентина беше измежду шестте страни, поканени през август да се причислят към блока, формиран от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, с цел да създадат блок от 11 страни. Аржентина трябваше да се причисли на 1 януари 2024 година

Този ход идва в миг, когато Аржентина се раздрусва от задълбочаващата се икономическа рецесия.

Предшественикът на Милей, някогашният лявоцентристки президент Алберто Фернандес, утвърди присъединението към алианса като опция за постигане на нови пазари. БРИКС сега съставляват към 40% от международното население и повече от една четвърт от международния Брутният вътрешен продукт.

Икономическите разтърсвания обаче оставиха мнозина в Аржентина нетърпеливи за смяна.

Милей, който дефинира себе си като " анархо-капиталист ", приложи серия от ограничения за дерегулиране на стопанската система, която през последните десетилетия беше белязана от мощен държавен интервенционизъм.

Той изпрати законопроект за промяна в Конгреса, предлагащ широкообхватни промени в данъчната система на страната, изборния закон и ръководството на обществения дълг.

Стремежът към преструктуриране на втората по величина стопанска система в Южна Америка с законопроект изисква утвърждението на законодателите и в двете камари на Конгреса, където обединението на Милей има малко посланичество.

Законопроектът има 664 члена, които варират от разрешаване на приватизацията на 41 обществени компании, елиминиране на предварителните президентски избори и въвеждане на налог от 15% върху по-голямата част от износа.

Опозиционните придвижвания проведоха демонстрации против дневния ред на Милей в няколко града, откогато той встъпи в служба на 10 декември.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР